Jedną z obaw rodziców wprowadzających nowe dania w jadłospisie dziecka są alergie i nietolerancje pokarmowe, dlatego nowe produkty powinno się wprowadzać osobno i stopniowo, obserwując reakcję dziecka.
Co znajdziesz w tym artykule:
- Alergia i nietolerancja pokarmowe to terminy często są ze sobą mylone.
- Alergia pokarmowa to niepożądana reakcja układu immunologicznego. Do jej objawów można zaliczyć pokrzywkę, swędzące pęcherzyki na skórze, kolkę. O nietolerancji pokarmowej mówimy wtedy, gdy mamy do czynienia z niedoborem lub brakiem enzymów pokarmowych, np. laktazy, która jest potrzebna do trawienia laktozy, czyli cukru, występującego głównie w mleku i jego przetworach. Układ immunologiczny nie jest tutaj zaangażowany. Nietolerancja żywności wiąże się z funkcjonowaniem układu pokarmowego. Do jej najczęstszych objawów można zaliczyć bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, wymioty.
Przeczytaj również
Ekspert radzi
- Czy z alergii i nietolerancji pokarmowych się wyrasta? Na szczęście część dzieci wyrasta z alergii pokarmowych i mijają przykre dolegliwości, które były z nimi związane. Natomiast, jeśli chodzi o nietolerancję pokarmową, wszystko zależy od przyczyny jej powstania.
- Jak wprowadzać nowe produkty do diety dziecka? Daj Wam czas na zmiany. Nowe produkty powinny być podawane dziecku w 7-10 dniowych odstępach. Dzięki temu będzie można zorientować się, czy dany produkt wywołuje niepożądaną reakcję, czy może zwyczajnie dziecko nie ma jeszcze na taki pokarm ochoty. Skonsultuj rozszerzanie diety z pediatrą dziecka.
- Jakich pokarmów unikać? Niektóre pokarmy działają bardziej alergizująco niż inne. Dlatego w ich przypadku warto wprowadzić je do jadłospisu trochę później, ale nie eliminuj ich. Zacznij rozszerzać dietę, zaczynając od takich produktów, jak kaszka, kleik, jabłko, marchewka. Bądź ostrożna, rób to w zgodzie ze schematem żywienia dziecka, nie przyspieszaj momentu podania nowego produktu. Obserwuj wszelkie zmiany w samopoczuciu i zachowaniu dziecka. Pokarmy najmocniej uczulające to: białka mleka krowiego, jaja, orzeszki ziemne oraz orzechy rosnące na drzewach, ryby, owoce morza.
Nauka jedzenia na całe życie
Organizm dziecka jest wrażliwszy od Twojego, a dobre nawyki żywieniowe we wczesnym dzieciństwie zaowocują w przyszłości. Mówi się, że okres od narodzin do 3. roku życia jest okresem krytycznym do rozwoju określonych preferencji i dobrych nawyków żywieniowych. Dbaj o to, żeby potrawy były przygotowywane z produktów o wysokiej jakości, bez dodatku soli, cukru czy słodzików. Korzystaj również z takich technik gotowania, jak gotowanie na parze, pieczenie, duszenie.