Prebiotyki występujące naturalnie w mleku matki to specjalne składniki odżywcze stymulujące wzrost przyjaznych bakterii w przewodzie pokarmowym. Odpowiednia ilość owych pożytecznych drobnoustrojów pomaga organizmowi bronić się przed bakteriami chorobotwórczymi, wzmacniając w ten sposób naturalne mechanizmy obronne dziecka. Korzystnie wpływa również na trawienie, dzięki czemu stolce stają się bardziej miękkie i łatwiej jest je dziecku wydalać. Mleko matki zawiera także długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jak dowodzą badania, kwasy tłuszczowe omega wspomagają rozwój mózgu, oczu i układu nerwowego. Podczas karmienia piersią Twój organizm pozostaje w idealnej harmonii z potrzebami dziecka. Produkcja mleka dostosowuje się do łaknienia malca, a skład mleka zmienia się nieustannie, odpowiadając na potrzeby żywieniowe małego człowieka. Skład ten może zmieniać się nie tylko z miesiąca na miesiąc, lecz wręcz z godziny na godzinę, a nawet w trakcie jednego karmienia.