Nietolerancja laktozy to jedna z najczęstszych nietolerancji pokarmowych występujących u dzieci. Spowodowana jest brakiem zdolności lub upośledzeniem wytwarzania przez organizm enzymu laktazy, który jest niezbędny do rozłożenia laktozy – cukru znajdującego się w mleku. Każdy zjedzony przez dziecko posiłek zawierający mleko lub jego przetwory spowoduje nieprzyjemne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
Jedną z obaw rodziców wprowadzających nowe dania w jadłospisie dziecka są alergie i nietolerancje pokarmowe, dlatego nowe produkty powinno się wprowadzać osobno i stopniowo, obserwując reakcję dziecka.
Alergia to nadmierna reakcja systemu obronnego organizmu na obecność w nim ciał obcych czyli tzw. antygenów. Z roku na rok liczba alergików wśród dzieci rośnie, a zmiany uczuleniowe pojawiają już u miesięcznych niemowląt.
Laktoza jest dwucukrem, który występuje w mleku matki, krowim oraz w mleku wszystkich innych ssaków. Zdolność do rozkładania laktozy w przewodzie pokarmowym pojawia się już w 30. tygodniu życia płodowego.