Obniżona odporność dziecka w okresie ząbkowania

3 min
Dziecko usmiecha sie pokazujac zabki

Ząbkowanie zwykle rozpoczyna się pomiędzy 6. a 7. miesiącem życia dziecka. Mniej więcej na ten czas przypada również tzw. dołek immunologiczny, który związany jest ze spadkiem przeciwciał u niemowlęcia. Wówczas organizm dziecka nie jest jeszcze sam w stanie efektywnie walczyć z drobnoustrojami. Z racji tego, że czas ten zbiega się z wyrzynaniem pierwszych zębów u dziecka, możemy wtedy zauważyć u swojego malucha większą podatność na infekcje.

Dziecko usmiecha sie pokazujac zabki
Dziecko usmiecha sie pokazujac zabki

Ząbkowanie to trudny okres zarówno dla rodziców, jak i niemowlęcia. Gdy zaczynają się pojawiać pierwsze ząbki, dziecku może doskwierać wiele dolegliwości, a w wyniku osłabionej odporności jest wtedy podatniejsze na infekcje. Wyrastanie ząbków jest dość bolesne, dlatego warto stosować metody łagodzące i chroniące malucha przed dodatkowymi chorobami.

Kiedy zaczyna się ząbkowanie?

Pierwszy ząb maluszka zazwyczaj pojawia się między 6. a 7. miesiącem życia, a wszystkie ząbki powinny wyrosnąć do około 30. miesiąca. Nie jest to jednak regułą – dzieci mogą zacząć ząbkować już około 3. miesiąca życia lub znacznie później, czyli bliżej 1. urodzin. Wyrastanie ząbków to dla każdego dziecka indywidualny proces. Bywa, że po pojawieniu się pierwszego zęba rodzice muszą długo czekać na wyrośnięcie kolejnego, ale zdarza się, że maluchowi wyjdzie kilka ząbków naraz.


Ząbkowaniu często towarzyszy nadmierne ślinienie się, złe samopoczucie, czasem pojawia się też podwyższona temperatura czy biegunka. Zdarzają się też wymioty, ponieważ duża ilość śliny dostaje się do żołądka. Podczas wyrastania ząbków maluch jest rozdrażniony, jego dziąsła są obrzmiałe, zaczerwienione i swędzące. To m.in. dlatego dziecko w tym czasie bierze często do buzi różne przedmioty. 

Pierwszymi zębami, które pojawiają się u dziecka są siekacze. Następnie wyżynają się zęby trzonowe i przedtrzonowe, które umożliwiają gryzienie i miażdżenie pokarmu. Najpóźniej pojawiają się kły (zwykle w ok. 19 miesiącu życia), dzięki którym człowiek może dzielić na kęsy jedzenie o zbitej i sprężystej strukturze. Co ciekawe, zęby te „odziedziczyliśmy” niejako po swoich przodkach, których podstawą diety było surowe mięso.

Ząbkowanie a osłabienie organizmu

W okresie ząbkowania spada odporność dziecka – młody organizm jest więc bardziej podatny na infekcje. Warto wiedzieć, że po narodzinach niemowlęcia układ odpornościowy uczy się radzić sobie z chorobami i niezwykle intensywnie dojrzewa szczególnie w pierwszych latach życia. Odporność pełną dojrzałość osiągnie dopiero ok. 12. roku życia dziecka! Głównym jej zadaniem jest ochrona organizmu, ponieważ w pierwszych miesiącach organizm niemowlęcia nie produkuje wystarczającej ilości własnych przeciwciał, chroniących przed bakteriami i wirusami.

Ząbkowanie a gorączka

Podczas wyrzynania się ząbków u dziecka może pojawić się podwyższona temperatura ciała (zwykle nie przekracza ona 38 stopni Celsjusza). Związane jest to z procesem ząbkowania, podczas którego pojawia się odczyn zapalny dziąsła, co może prowadzić do wzrostu temperatury ciała. Wówczas gdy temperatura ciała dziecka przekracza 38 stopni Celsjusza, to zazwyczaj jest ona wynikiem infekcji, a nie ząbkowania. Pojawianie się pierwszych ząbków u dziecka zbiega się z czasem, w którym spada poziom przeciwciał nabytych przez dziecko od matki. Dlatego też mniej więcej w okolicach pierwszego półrocza życia niemowlęcia możemy zaobserwować zwiększoną podatność na infekcje.

Jak przetrwać ząbkowanie?

By zmniejszyć ryzyko infekcji, w okresie ząbkowania należy regularnie myć zabawki dziecka oraz częściej dezynfekować smoczki i butelki. Warto też systematycznie myć dziecku rączki. By złagodzić dolegliwość ząbkowania, można podać maluchowi specjalny twardy gryzak, dzięki któremu poprzez tarcie dziąseł dziecko będzie mogło załagodzić swędzenie. Warto też pamiętać, że w okresie ząbkowania mama wciąż powinna karmić dziecko swoim pokarmem. Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowlęcia, także ze względu na wzmocnienie jego odporności. Unikalny skład mleka matki zawiera niepowtarzalne związki aktywne immunologicznie, enzymy, białka oraz przeciwciała, indywidualnie dostosowane do potrzeb dziecka.

Oceń ten artykuł: