Funkcjonowanie i rozwój układu odpornościowego jest ściśle powiązane z układem pokarmowym, ponieważ to właśnie w nim znajduje się ok. 70% komórek odpowiedzialnych za reakcję obronną organizmu. Warto podkreślić, że odporność dziecka rozwija się już podczas życia płodowego, a pełną dojrzałość osiąga dopiero ok. 12 roku życia. Jednym z kluczowych elementów dbania o prawidłowy rozwój odporności dziecka jest odpowiednio zbilansowania dieta.
Co znajdziesz w tym artykule:
Rozwój układu odpornościowego dziecka – i nie tylko – rozpoczyna się już podczas życia płodowego. Kobieta w ciąży powinna wspierać ów rozwój poprzez odpowiednio zbilansowaną i prawidłową dietę. Sposób żywienia dziecka jest ważny również po jego narodzinach. Kluczowe dla rozwoju odporności dziecka są trzy pierwsze lata jego życia.
Rozwój odporności dziecka
Najbardziej intensywny rozwój ma miejsce w życiu płodowym i pierwszych latach życia. Tempo rozwoju już nigdy nie będzie tak szybkie nawet w okresie dojrzewania. U małego dziecka wciąż kształtuje się odporność, która nie jest jeszcze w stanie sprawnie radzić sobie z wirusami i bakteriami, a proces doskonalenia sprawności układu odpornościowego będzie trwał nawet do 12. roku życia. Chociaż dieta po 1. urodzinach jest już bardzo urozmaicona, to Junior wciąż ma inne potrzeby żywieniowe niż dorośli i wymaga szczególnego sposobu żywienia. Prawidłowa dieta wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, który pełną sprawność osiągnie dopiero ok 12. roku życia.
Znaczenie układu pokarmowego w kształtowaniu odporności dziecka
Dla kształtowania odporności małego dziecka bardzo ważny jest odpowiedni sposób żywienia. Głównymi funkcjami układu pokarmowego jest trawienie i wchłanianie. Właśnie dlatego układ pokarmowy ma kluczowe znaczenie w dostarczaniu odpowiednich składników pokarmowych niezbędnych do tworzenia tarczy ochronnej organizmu. Pożyteczne bakterie w układzie pokarmowym wpływają na rozwój odporności.
Układ pokarmowy jest zasiedlony przez tzw. korzystne bakterie. Proces zasiedlania mikrobiotą zaczyna się już w życiu płodowym, trwa przez pierwsze lata życia i ma kluczowe znaczenie dla odporności, gdyż mikrobiota jelitowa bierze udział w tworzeniu odpowiedniej bariery jelitowej.
Przeczytaj również
Czy wiesz, że… W układzie pokarmowym znajduje się aż 70% wszystkich komórek odpornościowych?
Witaminy wchłaniane w układzie pokarmowym
Za pomocą układu pokarmowego do organizmu są dostarczane wspierające układ immunologiczny witaminy A, C i D. Ważne, aby dostarczać je dziecku wraz z codzienną dietą, budując w ten sposób tarczę ochronną organizmu. Dziecko po 1. roku życia wciąż ma inne potrzeby żywieniowe niż osoba dorosła, dlatego jego dieta powinna być dopasowana do wieku dziecka. Co korzystnie wpłynie również na kształtowanie się odporności.
Karmienie piersią a odporność dziecka
Tuż po narodzinach organizm noworodka nie jest w stanie sam walczyć z drobnoustrojami, dlatego też konieczne jest odpowiednie wsparcie. Niezwykle istotne jest dostarczenie dziecku składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego rozwoju układu odpornościowego. Najlepszym źródłem tych składników odżywczych jest mleko matki, w którego składzie znajdują się też m.in. prebiotyki. Wpływają on na kształtowanie się prawidłowej mikrobioty jelitowej dziecka. Ma to pośredni wpływ na rozwój układu odpornościowego, gdyż mikrobiota jelitowa bierze udział w tworzeniu odpowiedniej bariery jelitowej.
Dieta na odporność – czym karmić juniora?
Jednym z kluczowych elementów wspierających rozwój odporności u dziecka jest zdrowa i odpowiednio zbilansowana dieta. Warto pamiętać, że dziecko to nie „mały dorosły” i ma zupełnie inne potrzeby żywieniowe niż my. Zapotrzebowanie energetyczne juniora jest znacznie większe niż u osób dorosłych (w stosunku do masy ciała). Wówczas, gdy przychodzi moment na zakończenie karmienia piersią, mleko, w tym mleko modyfikowane nadal pozostaje ważną częścią diety, gdyż zawiera ono składniki, które są kluczowe dla rozwoju dziecka. Należy pamiętać również o najważniejszych zasadach bilansowania diety dziecka.