Nasza unikalna ekspertyza
Czy wiesz, że w momencie przyjścia na świat układy i narządy niemowlęcia nie są jeszcze w pełni rozwinięte i dojrzewają stopniowo po narodzinach? W oparciu o 50 lat zaawansowanych badań nad mlekiem matki, zespół naukowców i ekspertów Nutricia opracował Bebilon Prosyneo™ HA Hydrolyzed Advance 2, delikatną formułę zawierającą zhydrolizowane białko pocięte na mniejsze fragmenty. Zastosowanie produktu zawierającego zhydrolizowane białko może być wskazane dla dzieci wymagających specjalnie dopasowanej, delikatnej formuły.
Bebilon PROSYNEO™ HA Hydrolyzed Advance 2 to jedyna formuła, która łączy kompozycję Syneo™ i unikalną strukturę białka delikatnie pociętą na mniejsze fragmenty (tak zwane zhydrolizowane białko). Powstało, aby wspierać rozwój niemowląt wymagających specjalnie dopasowanej, delikatnej formuły.
Bebilon Prosyneo™ HA Hydrolyzed Advance 2 zawiera
*Zgodnie z przepisami prawa zawiera DHA, witaminy A, C, D oraz cynk.
Sposób przygotowania
Zamknij butelkę i potrząśnij do całkowitego rozpuszczenia proszku. Załóż na butelkę wygotowany smoczek. Sprawdź temperaturę produktu wewnętrzną stroną przegubu dłoni. Umyj butelkę i smoczek zaraz po użyciu.
Jak powstaje alergia?
Proces powstawania alergii pokarmowej składa się z dwóch faz. Faza uczulania rozpoczyna się, gdy alergen po raz pierwszy trafia do organizmu przez wchłonięcie lub połknięcie. Pierwszą linię obrony stanowią komórki układu odpornościowego.
Rozpoznają one alergeny i je zapamiętują. Na podstawie zebranych informacji układ odpornościowy wytwarza dopasowane do budowy alergenu przeciwciała. Pierwszy kontakt z uczulającym składnikiem przebiega bezobjawowo, ale pamięć o nim pozostaje w organizmie.
Alergeny i grupy ryzyka
Do grupy najczęstszych alergenów, wywołujących reakcję u niemowląt i małych dzieci, należy białko mleka krowiego, ale także białko jaja kurzego, pszenica, ryby, skorupiaki oraz różne rodzaje orzechów.
Najczęstszym alergenem wśród najmłodszych jest białko mleka krowiego. Alergia ta dotyczy 2-3% niemowląt.
Ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa występuje najczęściej u niemowląt (6-8%), rzadziej u dzieci i młodzieży (3-4%), u dorosłych zaledwie 1-3%.
Niedojrzałość mechanizmów odpornościowych, barier ochronnych oraz anatomiczno-fizjologicznych cech układu pokarmowego sprawiają, że najczęściej chorują najmłodsi - organizm dziecka jest łatwym celem dla alergenu. Zwiększone przenikanie czynników uczulających z jelita do krwi ułatwia uszkodzenie błon śluzowych układu pokarmowego niemowlęcia.
W rozwoju reakcji alergicznej znaczącą rolę odgrywać mogą także czynniki środowiskowe, takie jak narażenie dziecka na kontakt z dymem tytoniowym, zaburzenia flory bakteryjnej jelit czy stosowanie doustnych antybiotyków.
W mikrobiocie jelit zdrowych niemowląt urodzonych siłami natury i karmionych piersią dominują bakterie z rodzaju Bifidobacterium.
Gdy nie ma możliwości karmienia piersią, po konsultacji z lekarzem wybierz mleko dopasowane do potrzeb dziecka, zawierające Bifidobacterium breve - jedną z bakterii naturalnie występującą w jelitach zdrowych niemowląt karmionych piersią.
Sposób porodu oraz antybiotyki przyjmowane przez mamę w trakcie ciąży wpływają na rodzaj i liczbę bakterii nabytych przez noworodka.
Wykazano, że terapia antybiotykami ma niekorzystny wpływ na mikrobiotę przewodu pokarmowego. Za ich sprawą dochodzi do zmiany proporcji głównych rodzajów bakterii zasiedlających jelito człowieka, a także do modyfikacji ich składu i zmniejszenia zróżnicowania gatunkowego. Wpływa to na większe prawdopodobieństwo rozwoju alergii. Antybiotykoterapia może przyczyniać się do zaburzenia dojrzewania układu odpornościowego dziecka, jednak zdarza się, że jest ona niezbędna – wtedy powinna być prowadzona pod ścisłą kontrolą lekarza pediatry.